2009. július 25., szombat

Gabonafajták II.

ROZS

A pázsitfélék családjába tartozik. A rozs érdekessége, hogy eredetileg gyomnövény volt. Körülbelül 2500 éve nemesítették, Kis-Ázsiából származik.

Ma Oroszország és Lengyelország a legnagyobb rozstermesztő.

A rozsból nem készíthető rugalmas, jól nyújtható tészta és a belőle készült kenyér sokkal tömörebb.

A rozs a legsötétebb színű gabona. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Elsősorban Közép- és Kelet-Európában a legnépszerűbb.

Kenyérsütéshez érdemes búzaliszttel keverni, lazább lesz a tészta.

Volt pár kísérletem tiszta rozslisztből készült zsömlére, hát nem lett a legjobb. Hiába kelt meg nagyon szépen sütés közben, a végére összeesett és kemény tömör tészta lett belőle. De búzaliszttel keverve kiváló kenyér lesz belőle.


Forrás:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gabona.html#rozs
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rozs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése