2009. július 23., csütörtök

A legegyszerűbb...

A legegyszerűbb kenyérrecept a következő:

1 kg liszt- 70-30 arányban fehér és teljes kiőrlésű liszt keveréke
1 kocka/5 dkg élesztő
1 ek só
2-3 deci víz

Az élesztőt a langyos vízbe belemorzsolom, kb 20 percig állni hagyom és utána összekeverem a hozzávalókat. A sót és a lisztet előre összedolgozom. Szükség szerint vizet vagy lisztet adok még hozz. A tészta jobb, ha inkább kicsit kemény, mint lágy, mert így nem terül szét annyira a tészta. Dagasztom, míg hólyagos nem lesz, majd félre teszem, letakarom és pihenni hagyom, kb. 1 órát. Amikor a kétszeresére dagadt, akkor formázom és egy tepsibe teszem, ahol még pihenni fog ismét 1 órát. Ezek után 180-200 fokos sütőbe teszem és készre sütöm. A sütési idő a tűzhelytől is függ. Kopogtassuk meg az alját, és ha kong, akkor biztosan átsült a kenyerünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése