A jó házikenyér összetevői: liszt, élesztő, víz és pici só...Ennél több nem kell.
2012. március 21., szerda
Birsalmás kalács
40 dkg liszt
25 dkg élesztő
2 dl tej
1 tojás
10 dkg olvasztott vaj
pici só
12 dkg cukor
birsalmalekvár
dió
A tejet felmelegítem, beledobom a vajat, megvárom,h. feloldódjon, hozzákeverem a tojást és az élesztőt is, majd a liszthez adagolom, amibe előzőleg az összes szárazanyagot belekevertem.
Jól összekeverem, és kb 1 órára meleg helyre kelni teszem. Amikor megkelt, 3 részre osztom a tésztát, majd hosszúra sodrom és belekenem a lekvárt, majd rászórom a durvára vágott diót, végül feltekerem. Ezt a 2. tésztadarabbal is megcsinálom, a harmadikból csak egy rudat készítek, majd fonatot gyártok belőle. :)) 10-15 percig még pihentetem a sütőlapon, végül kb 190 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt sü, 40 perc alatt sül pirosra. Sütésközben 1-2 alkalommal megkenegetem tejjel, vagy a tejben elkevert tojássárgájával.
A fonaton kívül hagyományos kalácsot is készíthetünk a tésztából. Én másodszorra ilyet csináltam, képet is erről hozok. De be kell vallanom, a fonott sokkal mutatósabb. :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése