A jó házikenyér összetevői: liszt, élesztő, víz és pici só...Ennél több nem kell.
2011. szeptember 13., kedd
Vízen vagy vízben kullogó esetleg kútban kelt
Pár napja lapozgattam a régi praktikákat és rátaláltam erre a receptre. Közben kikérdeztem nagymamát is, ő is ismerte, bár sosem sütötte! Nekem azonban rögtön felcsillant a szemem! Ezt muszáj elkészítenem. Szóval most egy nagy fazék vízben ül a kullogóm és érdeklődve várom, hogy vajon feljön e a víz tetejére! :)
Itt a recept. A lisztmennyiségen én változtattam, mert nekem nagyon híg lett, pedig egyik hozzávaló sem volt meleg, maximum langyos.
Az eredeti szerint 30 dkg liszt kell hozzá, de szerintem legalább 50 dkg
3 dkg élesztő
2.5 dl tejföl
2.5 dl langyos mangalicazsír
1 kk só
én tettem a tésztába 2 csomag vanillincukrot
1 citrom héja és egy fél leve
50 dkg cukor, ebben kell majd megforgatni a tésztát.
A lisztet, sót, vanilincukrot összekeverem, beleütöm a tojásokat , az tejfölbe eldolgozom az élesztőt majd a tálba öntöm ezt is, hozzáadom a zsírt és szép simára gyúrom. Egy konyharuhát bezsírozok és beleteszem a tésztát, batyut kötök belőle, majd egy nagy fazék/vödör szobahőmérsékletű vízbe teszem és várom hogy felkullogjon a víz felszínére....:) Szóval most várok...Lesznek fotók is! :D
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése