Búza, kukorica, rizs, hajdina, rozs de folytathatnám a sorolást az árpával a kölessel, a zabbal a cirokkal és teffel is.
Nálunk a búza, kukorica, rozsliszt a legelterjedtebb. A rizsliszt a legfőképpen a lisztérzékenyek gabonája.A hajdina pedig napjainkban feltámadni látszik. Egyre gyakrabban lehet hallani róla.
Először is nézzük a búzát és fajtáit.
BÚZA
búzaszemek
A régészeti adatok alapján a búzát már 9-10 ezer évvel ezelőtt is termesztették a Földközi-tenger partján.
A búza a pázsitfűfélék családjába tartozó növénynemzetség.
A legelterjedtebb kenyérgabona. A finomliszt a hántolt, korpa és csíra nélküli szem őrléséből készül. A lisztet még sokszor fehérítik is, evvel is tovább csökkentve a tápanyagértékét. Ma itthon is kapható olyan liszt, amit vitaminokkal dúsítanak, hogy ellensúlyozzák a tápanyagszegénységét. Ezért sokkal egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt.
A tönkölybúzát hívják ősbúzának is, ez a legrégebben termelt fajta. Az alacsony terméshozama miatt visszaszorult, de számos olyan tulajdonsága van, ami miatt értékes. Magas sikér tartalmú. A gluténtartalma sokkal alacsonyabb a "sima" búzáénál, de a lisztérzékenyek számára így sem fogyasztható. A teljes kiőrlésnél az egész szem őrlésre kerül, benne marad a korpa és acsíra is. Napjainkban rendkívül népszerű és egészséges. tönkölybúza
A durumbúza üveges, keményszemű búza, a tésztagyártás kedvelt alapanyaga. Értéke a minőségében rejlik.
Források:
http://www.tonkolybuza.hu/index.php?id=53#jump
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gabona.html#buza
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gabona
http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAza
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése