A jó házikenyér összetevői: liszt, élesztő, víz és pici só...Ennél több nem kell.
2011. március 27., vasárnap
Édes zsemlék
Hozzávalók:
500 g fehér liszt
25 g friss élesztő
100 g cukor / kevesebb is lehet és persze más édesítővel is helyettesíthető
2,5 dl langyos víz + tej
175 g olvasztott vaj
2 tojás
fél kávéskanál só
tetszés szerint aszalt gyümölcs, én líciumot tettem bele
Az élesztőt feloldom a folyadékban, majd beleteszem a tojást és az olvasztott vajat és összekeverem, majd a szárazanyaghoz adom és jól összedolgozom! Meleg helyen kétszeresére kelesztem, majd tetszőleges nagyságú zsömléket készítek belőle, (én 12 db-ot csináltam)és a sütőlapra helyezem őket és ismét hagyom kelni úgy jó 10 percig.
Légkeveréses sütőben 180-200 fokon nagyjából 12-15 percig sütöm. Melegen a legfinomabb. :)
2011. március 19., szombat
Kefíres lángos
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl kefír
2-3 ek tejföl
1 ek só - ízlés szerint módosítható :)
csipet cukor - elhagyható
2 dl tej
A lisztet egy tálba szitálom, beleszórom a sót, jól összekeverem, majd a közepébe mélyedést készítek amibe beleteszem az élesztőt, és ráöntöm a langyos tejet. Pár perc után hozzáadom a kefírt és a tejfölt, majd jó alaposan összedogozom. Fél óra pihenés után tetszőleges vastagságúra nyújtom - kb ujjnyi vastagra - és feldarabolom. kb 10 percet pihenni hagyom, majd forró olajban kisütöm. Leginkább azért jó ez a recept, mert a tészta egyáltalán nem szívja fel az olajat.
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl kefír
2-3 ek tejföl
1 ek só - ízlés szerint módosítható :)
csipet cukor - elhagyható
2 dl tej
A lisztet egy tálba szitálom, beleszórom a sót, jól összekeverem, majd a közepébe mélyedést készítek amibe beleteszem az élesztőt, és ráöntöm a langyos tejet. Pár perc után hozzáadom a kefírt és a tejfölt, majd jó alaposan összedogozom. Fél óra pihenés után tetszőleges vastagságúra nyújtom - kb ujjnyi vastagra - és feldarabolom. kb 10 percet pihenni hagyom, majd forró olajban kisütöm. Leginkább azért jó ez a recept, mert a tészta egyáltalán nem szívja fel az olajat.
2011. március 10., csütörtök
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)