2010. június 23., szerda

Vajas-fahéjas kalács

Ezt a receptet ma hozta anyu!

6 bögre liszt
1.5 bögre langyos tej
1.5 bögre cukor ( én csak 1 bögrét használtam)
3 tojás
10 dkg olvasztott vaj plusz még 5 dkg a kenéshez ( én több olvasztott vajat használok mindig, mint amit a receptek írnak)
1 élesztő
1kk só ( na én ezt kifelejtettem most:D)
2kk fahéj
1ek kakaópor (én csak holland kakaóport használok)


A tejben a cukor felével megfuttatom az élesztőt, majd hozzákeverem a 3 tojást és az olvasztott vajat. Majd ezt a keveréket a liszttel összedolgozom. Kátszeresére kelesztem meleg helyen. Amikor megkelt, a tésztát gyúródeszkán 3 részre osztom és téglalapokat nyújtok belőle. A lapokat megkenem vajjal majd megszórom a maradék cukorral, amihez hozzáadtam a fahéjat és a kakaóport. Végül feltekerem. Mindegyik rudat 6 részre vágtam és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoltam őket majd megkentem a maradék vajjal. Ezután még fél órát pihentetem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegtem.
A sütési idő kb 20-30 perc.

Most még kelnek a tekercseim. :D

Elkészültek ls nagyon finomak lettek!



2010. június 22., kedd

Aszalt szilvás-csokoládés fonatok

600 g fehér liszt
3 dl víz
20 g élesztő
60 g olvasztott vaj
10g só
1 csomag vaníliás cukor
100 g aszalt szilva
100 g étcsokoládé


Az élesztőt beletettem a langyos vízbe, közben kimértem és előkészítettem a többi hozzávalót. Lisztet, sót, vaníliás cukrot összekevertem, feldaraboltam a csokit és a szilvát, majd megolvasztottam a vajat. Aztán összedolgoztam az egészet. Kicsit félretettem pihenni, max. fél órára. Aztán 12 darabra osztottam, hengert sodortam belőle, majd csomót kötöttem rájuk. Aztán tepsibe tettem és 1 órára pihenni küldtem meleg helyre. Sütés előtt tejjel elkevert tojássárhájával ecseteltem.
180 fokon 16-18 percig sütöttem.