2009. augusztus 9., vasárnap

Hűtős pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 margarin
1 kis pohár tejföl
2 tojássárgája
1 élesztő
1.5 dl tej
só (kb 1 teáskanál)
reszelt sajt

(Módosítanék egy kicsit a recepten. Anyukámnak így van leírva, de én sokallom a 25 dkg margarint, eléggé kiérződik az íze a mész pogácsából. Szerintem 15-20 dkg is elég és inkább több tejföl. Sokkal jobb lesz a tészta.
Még annyit, hogy jó, ha a margarin meg van olvasztva mielőtt a tésztába kerül, így sokkal könnyebb vele dolgozni.)


A pogácsát összegyúrom, pihentetem a hűtőben fél órát, hajtogatom, pihentetem, ezt 3x ismétlem, végül kb.: ujjnyi vastagra nyújtom és szaggatom. A tetejét tojássárgájával megkenem és megszórom reszelt sajttal.

Szerintem célszerű a szaggatás előtt a tojássárgás kenést és a sajtszórást elintézni.

A tésztájába is tehetünk sajtot, még finomabb lesz.

A margarint lehet kacsa/liba zsírral is helyettesíteni.

Kb 180 fokos sütőben készre sütöm.

2009. augusztus 7., péntek

Mozzarellás zsömle

Hozzávalók:

400 g fehér liszt
15 g szárított élesztő
1 kis pohár tejföl
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só-ki kell tapasztalni a mennyiséget
200 ml víz-kb
kevés tej, 1-2 evőkanálnyi
1 apróra vágott mozzarella golyó

A hozzávalókat összekeverem, megdagasztom. Lehet kézzel is és a robotgép dagasztólapátjával. Ha kell, még lisztet vagy folyadékot teszek hozzá. Majd meleg helyre teszem és hagyom pihenni, míg a kétszeresére nem nő. Ekkor megformázom, a tetejét tojássárgájával és tejjel megkenem és még pihentetem egy fél órát a tepsin. A zsömlék mérete tetszés szerint választható. Én 9 db.ot készítek belőle.
Nagyon jó zsemle, a legjobb abból a szempontból, hogy még másnapra sem szárad meg. Én éjjelre elfelejtettem letakarni, de semmi baja nem lett. Finom is nagyon. Érdemes kipróbálni.

2009. augusztus 2., vasárnap

Gabonafajták IV.

Hajdina

A hajdina sok más néven is ismert: pohánka, tatárka, haricska és még számtalan más megnevezése van.
A hajdina Ázsia középső részén őshonos növény. Közép-Európába a középkorban a mongolok és a törökök révén érkezett.
Növénytani szempontból a keserűfűfélék családjába tartozik, kétszikű növény de mégis gabonafajtaként tartják számon. Lápvidékeken termesztették. Lisztjéből kenyér készíthető, más lisztek összekeverésével. Itthon nem nagyon fogyasztják,- bár régen a táplálkozás szerves részét képezte-, bár igen értékes vitaminforrás (E, B2, B1, P vitamin). Leginkább kásaként fogyasztják, Emellett igen magas élelmirost tartalma is, mely jótékony hatással van a bélrendszer működésére.
A candida gombával küzdők diétájában fontos szerepe lehet.





Forrás:

www.wikipedia.hu
www.terebess.hu

2009. augusztus 1., szombat

Kenyérsütésem története

Pár éve kezdtünk el kenyeret sütni itthon géppel. Voltak kudarcok, de voltak sikerek is. Majd kicsit feledésbe merült, de a fiam születésével újra felélesztettük. Azt szerettem/szerettük volna, ha ő már ehhez szokik hozzá.

Aztán nem is olyan rég úgy döntöttem, hogy jobb lesz sütőben sütni és saját kezűleg dagasztani a kenyeret. Ami nem is olyan egyszerű, de a siker kárpótol mindenért. Amikor látod, milyen szépen megkel, ahogy pirosra sül a sütőben vagy ahogy a családod arcán ott az elégedettség miközben eszik a kenyered. És ugye nem kell kétszer mondani, hogy mennyivel finomabb a bolti kenyérnél. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebb.

Szeretném megosztani a tapasztalataimat másokkal és segítséget nyújtani azoknak, akik erre adják a fejüket!